Gembercake & Maple syrup

Een kruidige en wat vochtige cake.

ingrediënten:Gembercake met abdijbier & maple syrup

100 gr rozijnen
100 gr dadels
Scheut rum voor het weken van de rozijnen
Flesje donker abdijbier – bv Guinness (Leffe Bruin kan ook uitstekend)
250 gr zelfrijzend bakmeel
2 volle tl cacaopoeder
2 tl kaneel
1 tl allspice (poeder), of anders foelie of nootmuskaat en een snufje extra kaneel
½ tl kruidnagelpoeder
½ tl zout
150 gr roomboter, op kamertemperatuur
50 gr donkerbruine basterdsuiker
75 gr kristalsuiker
125 ml maple syrup, stroop, of honing
Nog eens 60 ml gewone keukenstroop
2 eieren
5 cm verse gember, schoongemaakt (ongeveer 60 gr)

gebruik maple syrup, maar dat is vrij duur, en gewone schenkstroop werkt ook.
Honing zou zelfs ook kunnen.

Gebruik in dat geval nog steeds de tweede 60 ml stroop uit de ingrediëntenlijst.
Als je alleen stroop gebruikt heb je in totaal dus 185 ml nodig.

Voorbereiding:

Week de rozijnen en in stukjes gesneden dadels met een scheut bier en een scheut rum. Zet 1 minuut in de magnetron om wat op te warmen. Zorg dat je nog 160 ml bier overhoudt voor het beslag!

Verwarm de oven op 175 graden (150 graden hetelucht).
Meng samen in een kom: zelfrijzend bakmeel, cacao, specerijen en zout.
Meng in een andere kom alle natte ingrediënten: boter, 2 x suiker, stroop, 160 ml bier en eieren.
Rasp de gember op een fijne rasp en voeg toe aan een van de twee kommen. Zorg dat er geen lange vezels bijzitten.
Bekleed een springvorm met een stuk bakpapier door dit op de bodem te klemmen en vet de randen in. Voeg dan de twee kommen samen en meng goed door. Laat de rozijnen en dadels uitlekken en voeg deze ook toe. Het weekwater wordt niet gebruikt. Giet het beslag in de springvorm.
Bak de cake 5 kwartier of totdat een satéprikker die erin wordt gestoken, er droog uitkomt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s