Het beste van modern Brazilië
Na succesvolle festivals over India en China richt Amsterdam in oktober en november 2011 de schijnwerpers op Brazilië. Het Brasil Festival Amsterdam belooft een verrassende kennismaking met de Braziliaanse cultuur. Want Brazilië is al lang niet meer alleen
Na de spectaculaire opening op het Museumplein volgt het formele gedeelte in het Concertgebouw dat voor deze gelegenheid versierd is met stroken stof aan het plafond in de kleuren van het logo. De directeur van het Concertgebouw Simon Reinink gaf na zijn speech de microfoon door aan Sergio Mamberti. De staatssecretaris cultuur van Brazilië en voormalig acteur spreekt warme en charmante woorden over de relatie tussen Nederland en Brazilië.
Sponsor AkzoNobel verzorgde deze carnavalsoptocht, gevolgd door een show van muziek, dans en vuurwerk op het Museumplein. Rond een Braziliaanse Sambadrome, een creatie van de Braziliaanse ontwerper Ronaldo Fraga, opende de prinses het festival, waarna er ledverlichte ballonnen, confetti en vuurwerk de lucht in gingen.
Aansluitend aan de opening woonde Prinses Máxima in de Grote Zaal van Het Concertgebouw het openingsconcert van het festival bij van de wereldberoemde gitaristen Sergio en Adair Assad & family en het jonge innovatieve pianistenensemble PianOrquestra.
Het land van carnaval, samba, swingend voetbal en capoeira. Het Latijns-Amerikaanse land kent een dynamische economie en een bloeiende cultuur met een rijk scala aan klassieke en moderne uitingsvormen. Het sleutelwoord is ‘multicultureel’. Dat merk je in de bossa nova, de twintigste-eeuwse danscultuur en de hedendaagse klassieke muziek.
Maar ook in de film, de beeldende kunst en de architectuur. Alles komt daarin terug. Van indiaanse principes en westerse Barok tot de meest moderne uitingen. De Braziliaanse cultuur lijkt op de Braziliaanse keuken: een ‘fusion’ van het beste uit vele werelden.