In Memoriam The Great Steve Jobs

1238413896apple-logo-black-xsanSteve Jobs

De man die onze omgang met techniek ingrijpend heeft veranderd.
De medeoprichter en inspirerend leider van Apple.
overleed woensdag op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker.

Steve Jobs was al geruime tijd ziek. Onlangs in augustus trad hij terug als CEO van Apple.
Liefhebbers van technologie en gadgetfreaks denken we aan het feit dat Jobs de manier waarop wij als mensen met technologie omgaan fundamenteel heeft veranderd. Jobs was een van de pioniers in personal computing. Zijn standvastige toewijding aan gebruiksvriendelijkheid in plaats van hardware specificaties heeft Apple en zijn producten op talloze manieren onderscheidend gemaakt. De serie productinnovaties die hij heef afgeleverd sinds zijn terugkeer bij Apple in 1997 – met de hattrick iPod, iPhone en iPad als meest recente wapenfeit – is de basis van een van de grootste ommekeerverhalen in de geschiedenis van ondernemingen en is een culturele transformatie van de manier waarop mensen met technologie interacteren.

“Hoe vervang je Steve Jobs?”. Het antwoord is simple: niet. Tim Cook, de nieuwe topman van Apple die Jobs in augustus opvolgde, zal een bekwaam manager zijn. Maar het is onmogelijk voor iemand om met dezelfde autoriteit en ernst over Apple’s producten te heersen als Jobs. Momentum en een pijplijn vol met nieuwe door-Steve-goedgekeurde producten zal de overgang naar het Jobs-loze tijdperk de komende paar jaar maskeren. Maar de komende 15 jaar is er bij Apple onvermijdelijk iets minder visionair inzicht en iets minder operationele uitmuntendheid.

In-Memoriam Steve Jobs 1955-2011

Cruciale rol
Niettemin zal Apple’s aanzienlijke ontwikkel- en innovatietalent, waardering voor design, verkoopvaardigheden, distributie en toewijding aan gebruiksvriendelijkheid producten opleveren die nieuwe klanten blijven trekken. Daarnaast heeft Apple als geen ander de gebruikers van zijn apparatuur weten te vangen in een ecosysteem. Met besturingssysteem iOS, muziekwinkel iTunes en imiddels talloze apps voor de iPhone en iPad die naadloos op elkaar zijn afgestemd is overstappen naar een concurrent hinderlijk en kostbaar geworden. Eenmaal gevangen in dit ecoysteenm zullen klanten een nieuwe generate Apple-apparatuur sneller omarmen.
Het nieuws dat Jobs was overleden was even plotseling en verrassend als zijn vertrek als ceo bij Apple in augustus van dit jaar. Zijn ziekte maakte verder werken onmogelijk, maar Jobs bleef wel aan als bestuursvoorzitter. De vragen over de toekomst van Apple die nu worden gesteld zijn dezelfde als die van toen. Steve Jobs speelde een cruciale rol bij de opbouw van de voorsprong die Apple op concurrenten heeft. Maar de concurrentievoordelen van Apple zijn structureel en zullen nog veel jaren in tact blijven.

Steve Jobs wordt geroemd als de grote inspirator en visionair van de computerindustrie. Hij stond als medeoprichter van Apple aan de wieg van veel succesvolle producten, die volgens velen de wereld hebben veranderd. We noemen de Macintosh computers, de iMac, de iPod, iPhone en iPad.

Untitled-2

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s