Noord-Brabants Rio de Janeiro

image057OOSTERHOUT – Van een ‘zon overgoten Heuvel’ was, anders dan dat de presentatoren van het Kaais Zomercarnaval iedereen wilden doen geloven, gisteren tijdens de optocht geen sprake.

De zon deed af en toe aardige pogingen om de kleurrijke feestmiddag wat extra cachet te geven, maar vergeefs. Regen bleef in ieder geval wel uit. En dat was een meevaller.

Het maakte voor de feestvreugde op de Oosterhoutse Heuvel echter weinig uit. Want hoewel de meeste bomen op de Heuvel al een gele waas van de herfst over zich heen krijgen, de opzwepende klanken van de verschillende sambabands, slagwerkgroepen en de sensuele danseressen lieten weinig belangstellenden langs de kant van de weg stil staan en brachten een zomerse sfeer.
Het accent van het Zomercarnaval, een initiatief van carnavalsvereniging De Gangmaokers, lag op de zondag. De organisatie verwacht dan doorgaans het tienvoudige van het aantal bezoekers op de zaterdag. En als het organiserend orgaan aangeeft uit te gaan van 4.000 bezoekers op de zaterdagavond, dan moeten er zondag zo’n 40.000 mensen van het Zuid-Amerikaanse feest hebben genoten.
Zaterdag kende het carnaval alleen een avondprogramma bij het podium op de Heuvel, met optredens van verschillende artiesten onder wie Django Wagner en Willem Barth.

Zondag trok de traditionele Zomercarnavalsoptocht door de straten. Het publiek werd getrakteerd op meer dan dertig deelnemende groepen. Lokale groepen, maar ook van verder weg. Van ‘boven de rivieren’ waren bijvoorbeeld Rotterdam en Amsterdam met dans- en muziekgroepen vertegenwoordigd.
Voor dat het allemaal zo ver was, moest er eerst een Kaaise Zomercarnaval Queen worden gekroond. Zij mocht uiteindelijk, na de aanloop die verzorgd werd door een vuur vreetster, een lint doorknippen, wat de start van de optocht betekende. De optocht die vervolgens door het centrum van Oosterhout trok was vooral kleurrijk te noemen. Wie wel eens beelden heeft gezien van het Braziliaanse carnaval, moest zich zondag in het Brabantse Rio de Janeiro hebben gewaand. image066
De dames waren óf schaars gekleed óf droegen de meest excentrieke kostuums. Metershoge hoeden met veren en pluimen waren de normaalste zaak van de wereld en het viel bijna op als ze bij een groep ontbraken. De mannen in de stoet hielden zich meer bezig met muziek maken en een enkeling liep hierbij in ontbloot bovenlijf de tocht uit.
Pas rond de klok van half zeven waagden de eerste regendruppels het om naar beneden te vallen, maar dat mocht geen naam hebben. Rond negen uur ’s avonds werd het Zomercarnaval afgesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s