Orfeu Negro een film uit 1959

Orfeu_Negro,_1959Orfeu Negro is een  film uit 1959 gemaakt in Brazilië door de Franse regisseur Marcel Camus. Het is gebaseerd op het toneelstuk Orfeu da Conceição van Vinicius de Moraes, over de Griekse legende van Orpheus en Eurydice. Waar nu deze in een moderne context is geplaatst vanuit een favela in Rio de Janeiro tijdens de Carnaval. De film was een internationale co-productie tussen Film productiebedrijven in Brazilië, Frankrijk en Italië.

De film is vooral bekend om zijn soundtrack door twee Braziliaanse componisten:  Antonio Carlos Jobim, waarvan het lied “A Felicidade” de film opent, en Luiz Bonfa, wiens “Manha de Carnaval” en “Samba van Orpheus” bossa nova klassiekers zijn geworden.

5093935910_3bc14bbd42

Gebaseerd op het Griekse legende Orpheus, het verhaal speelt zich af in Brazilië tijdens de carnaval. Deze kleine beetje informatie is belangrijk omdat de beats en geluiden van carnaval door de hele film aanwezig is. Ze hebben zelfs aangedacht om voor de weinige stille momenten muziek laten te horen. Dit wordt duidelijk aan het einde van de film wanneer Eurydice wordt achtervolgd door de dood. Het is een dramatische achtervolging op zich, de bewegingen van de jacht voelen zo verbonden met het carnaval sfeer die zo doordrongen is in de film.

Het zou zo makkelijk zijn geweest voor dat iets aan de sfeer werden gedaan om een punt van overkill te hebben, ik weet zeker dat sommigen zullen beweren dat dit zo is, had nooit het gevoel dat het carnaval thema overheerst. Orfue Negro is een van de zeldzame films die wordt gedreven door dansen, en niet het nastreven van een soort dansstijl maar meer gedreven door dapperheid, de wijze waarop het dansen wordt uitgebeeld is om de personages invulling te geven. Op het eerste gezicht kan het lijken dat de personages Orfue Negro wordt oppervlakkig en niet goed verder uitgewerkt, maar let op de manier waarop ze dansen dan is overduidelijk niet het geval. Het verhaal heeft enige tijd nodig om in te komen,maar je bent daarna volledig aan boord bij Orfue Negro.

brazilianos 1 - Orfeu negro 2   orfeunegroscreen4orfeunwcw   tumblr_ld7g0jdVya1qa7boko1_500

Zwarte Orpheus won de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes 1959 en de 1960 Academy Award voor Beste Buitenlandse Film, 1960 Golden Globe Award voor Beste Buitenlandse Film, de Franse film productie kreeg deze Award in onvangst een alleen in de 1961 bij de BAFTA Award voor Beste Buitenlandse Film voor Brazilië die samen met Italië de eer kreeg.

Grote delen van de film werd opgenomen in de Morro da Babilonia, een favela in het Leme in de buurt van Rio de Janeiro. In 1999 werd de film opnieuw gemaakt als Orfeu door Carlos Diegues, dit keer met een soundtrack met Braziliaanse singer-songwriter
Caetano Veloso.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s